• Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat
  • Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat

Évi több tízezer forintot spórolhatnánk az élelmiszerpazarlás csökkentésével és még a klíma is jól járna

Másfélfok.hu 2023.09.13 18:02
Hírek » Hulladékgazdálkodás

Az Európai Unióban 59 millió tonna élelmiszer ment pocsékba 2020-ban, aminek 53%-a a háztartásokhoz köthető. Magyarországon évente fejenként kb. 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk a háztartásokban, amiből 25 kg elkerülhető lenne, és ami kb. 35 ezer forint megtakarítást jelentene fejenként - írja a Másfélfok szerzője.

Legmostohábban az ételmaradékokkal, a zöldségekkel és gyümölcsökkel, valamint a pékáruval bánunk. Ha kevesebb élelmiszert pazarolnánk, azzal az élelmiszerárakat is csökkenthetnénk, nem beszélve az üvegházgáz kibocsátásról. Egy modellszimuláció szerint, ha 2030-ra 41%-kal csökkentené az EU az élelmiszerpazarlást, az üvegházgáz-kibocsátás akár 108 millió tonnával lehetne kevesebb. Több megoldás is létezik a problémára, ilyen például a tudatos vásárlás és tervezés, vagy a felesleg jótékony célokra fordítása. Az eddigi példák azt mutatják, hogy az élelmiszerhulladék csökkentése egy elérhető cél: nem kell lemondanunk semmiről, csupán egy kicsit több odafigyelésre van szükség.

2020-ban az EU-ban kb. 59 millió tonna élelmiszer ment pocsékba (ez fejenként 131 kg-ot jelent), aminek 53%-a a háztartásokhoz köthető. Ezt követi a feldolgozóipar (20%), a termelési szektor (10%), az éttermek és élelmiszer-szolgáltatók (9%), valamint az egyéb élelmiszer-elosztás (7%).

Becslések szerint az EU fogyasztói számára elérhető élelmiszer 10%-a veszendőbe megy, ugyanakkor, 32,6 millió ember csak minden második nap engedhet meg magának minőségi ételt.

A legnagyobb mértékű pazarlás az EU-ban a gyümölcsök és zöldségek esetén adódott (rendre 27% és 20%), amit a gabona (13%), a hús (10%) és a burgonya (10%) követ. A tagországokat külön tekintve Németország, Franciaország és Olaszország járul hozzá legnagyobb mértékben az élelmiszerhulladék létrejöttéhez, de egy főre lebontva az értékeket már más a kép. A németek és a franciák így az EU-átlag alatt maradnak (amiként Magyarország is), míg például Ciprus, Portugália, Belgium és Dánia meghaladja azt. 

Magyarországon évente kb. 635 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik a háztartásokban, ami egy főre lebontva kb. 65 kg-ot jelent – ennek a mennyiségnek nagyjából a fele volt tényleges pazarlás. A 2021-es adatok alapján ebből 25 kg elkerülhető lenne, ami kb. 35 ezer Ft megtakarítást is hozna fejenként.




  • Megosztás a Facebookon

További hírek a kategóriából
Uniós kötelezettségszegési eljárások – környezetvé...
Közzétéve 2016.08.15 11:09
Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet talált...
Közzétéve 2016.08.15 11:13
Tűz a királyszentistváni hulladékkezelő komplexumb...
Közzétéve 2016.08.17 14:26
  • Rovatok

    • Hulladékgazdálkodás
      466
    • Megújuló energia
      402
    • Környezetvédelem
      932
    • Finanszírozás
      163
    • Szemléletformálás
      640
    • Események, rendezvények
      101
    • Termékek, szolgáltatások, szponzoráció
      26
    • Oktatás, képzés
      18
    • Pályázati felhívások
      48
    • Innováció
      15
    • Sajtóközlemények
      37
    • Hirdetések
      4
    • Vélemény
      8
    • Jövő, menő
      2
  • Aktuális lapszám

    2025. május-június
  • A Zöld Ipar (ZIP) Magazin, a hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és a környezetvédelem szakmai folyóirataként 2011 óta hónapról hónapra beszámol a három terület szereplőit leginkább foglalkoztató hazai és külföldi aktualitásokról.

  • kapcsolat

    • Tulajdonos és felelős kiadó: Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ)

      Postacím:
      1088 Budapest, Vas u. 12. II/2.

      Elérhetőség:
      Email: [email protected] | [email protected]
      Tel: 00361 422 1428

      Médiaajánlat

      Adatkezelési tájékoztató: itt elolvashatja.

  • Aktuális lapjánló

    Olvasson bele aktuális lapunkba.


© Copyright Zöld Ipar magazin
  • Keresés megkezdéséhez nyomja le az Enter billentyűt.