• Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat
  • Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat

9 növénytől függünk

Greenfo 2019.03.06 12:44
Hírek » Környezetvédelem

A FAO érdekes adatokat közölt arról, hogy az élelmezési céllal tartott, termesztett vagy tenyésztett állatok és növények biológiai értelemben vett sokszínűsége hogyan alakult az utóbbi időben.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az embernek nemcsak környezetvédelmi, de élelmezési szempontból is alapvető érdeke a biodiverzitás minél nagyobb fokának megőrzése, mert ha ez nem sikerül, egyre nehezebb lesz megtermelni a világ lakosságának elegendő élelmiszert.

A FAO egy tőlünk ugyan nagyon távoli, ám mégis szemléletes példával illusztrálja a veszélyt. A mikronéziai szigetvilágban található Pohnpei lakosai 55 fajta banánhoz férnek hozzá (a fejlett világ banánkereskedelmét lényegében egy faj uralja), 133 féle kenyérfa van náluk, 171 jamgyökérből választhatnak, és közel 1200 ehető halfajra halászhatnak a közvetlen környezetükben. Ám ennek ellenére a hagyományos helyi ételek a szigeten visszaszorultak, és az import készételekre szoktak rá az emberek. Az eredmény többek között az lett, hogy a helyi lakosok a súlyos táplálkozási problémákra visszavezethető betegségektől, például az elhízástól és az A-vitamin hiányától szenvednek.

Elég megdöbbentő adat, hogy az ember világszerte több mint 6 ezer növényt termeszt élelmezési céllal, de ebből csak 200 olyan van, amely jelentősebb szerepet kap az élelmiszergyártásban, és mindössze kilenc növény adja az összesített termés kétharmadát.

A halfajok egyharmadát túlhalássza az ember, vagyis többet vesz ki a környezetéből, mint amennyi a fennmaradáshoz hosszabb távon szükséges. A halak 60 százaléka maximálisan le van halászva, azaz többet fogni már nem lehet belőlük anélkül, hogy ne legyenek túlhalászva. Mindössze 7 százalék azoknak a fajoknak az aránya, amelyek fennmaradását ilyen módon nem veszélyeztetjük.

A G7 szerint nem jobb a helyzet a (szárazföldi) állatállománnyal sem. Jó adatnak látszik, hogy még mindig 7745 állatfajt/fajtát tenyésztünk élelmezési céllal, ezek 26 százaléka mégis a kihalás szélén áll, 67 százaléknál nem is tudjuk a veszélyeztetettség kockázati fokát, és csak abban lehetünk biztosak, hogy 7 százalékuk nincs veszélyben.


Forrás: Greenfo.hu|kép:Pexels.com

  • Megosztás a Facebookon

További hírek a kategóriából
Sziget: Idén még hangsúlyosabb lesz a környezettud...
Közzétéve 2016.08.16 15:12
NABI: Gázüzemű buszokkal hasznosítható lenne a dep...
Közzétéve 2016.08.17 14:44
Környezetszennyezés okozta jogsérelmek
Közzétéve 2016.09.26 09:02
  • Rovatok

    • Hulladékgazdálkodás
      466
    • Megújuló energia
      402
    • Környezetvédelem
      933
    • Finanszírozás
      163
    • Szemléletformálás
      640
    • Események, rendezvények
      101
    • Termékek, szolgáltatások, szponzoráció
      26
    • Oktatás, képzés
      18
    • Pályázati felhívások
      48
    • Innováció
      16
    • Sajtóközlemények
      37
    • Hirdetések
      4
    • Vélemény
      8
    • Jövő, menő
      2
  • Aktuális lapszám

    2025. május-június
  • A Zöld Ipar (ZIP) Magazin, a hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és a környezetvédelem szakmai folyóirataként 2011 óta hónapról hónapra beszámol a három terület szereplőit leginkább foglalkoztató hazai és külföldi aktualitásokról.

  • kapcsolat

    • Tulajdonos és felelős kiadó: Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ)

      Postacím:
      1088 Budapest, Vas u. 12. II/2.

      Elérhetőség:
      Email: [email protected] | [email protected]
      Tel: 00361 422 1428

      Médiaajánlat

      Adatkezelési tájékoztató: itt elolvashatja.

  • Aktuális lapjánló

    Olvasson bele aktuális lapunkba.


© Copyright Zöld Ipar magazin
  • Keresés megkezdéséhez nyomja le az Enter billentyűt.