• Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat
  • Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat

Harc az élelmiszerkidobás ellen: a legjobb hazai ételmentő kezdeményezések

Zöld Ipar Magazin 2021.04.15 14:48
Hírek » Hulladékgazdálkodás

A koronavírus járvány egy éve alatt MAgyarországon kétmillió (!) tonna élelmiszer ment veszendőbe, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közlése szerint. Bár ezen időszakban a megmentett élelem mennyisége is növekedett, ugyanez a tendencia figyelhető meg a rászorulók tekintetében is.

Ahogyan a fejlett országokban, itthon is az élelmiszerhulladék 40 százaléka a háztartásokban keletkezik, mi dobjuk ki. Az élelmiszerpazarlás megfékezésére alakult Magyar Élelmiszerbank Egyesület eddig több, mint 81 400 tonnányi élelmiszert osztott szét az országban, jelentős mennyiséget éppen a vírushelyzet kirobbanása óta, hiszen az elmúlt egy évben igen sok közétkeztető, étterem bezárt, vagy kiszállításos rendszerre állt át, sok helyen keletkeztek feleslegek.

Az Élelmiszerbank több hazai településen működő elosztó és támogató hálózata mellett azonban új típusú lehetőségeket, hazai civil kezdeményezéseket, startupokat is igénybe vehet a lakosság annak érdekében, hogy a háztartásokban megfékezzük az élelmiszerkidobást.

Ilyen platform, hazai fejlesztésű applikáció a Munch is, amelyet négy fiatalember indított el tavaly. A Highlights of Hungary versenyben és a Cápák között közgazdasági televíziós műsorban is feltűnt négyes fejlesztése a nap végi maradékokkal küzdő éttermeket köti össze az egyedi felhasználókkal. Utóbbiak az applikáción kikeresve a felajánló éttermeket, a zárás előtti órákban csökkentett áron megvásárolhatják a még minőségi, fogyasztható készételeket, vagy pékárukat.

A Budapest Bike Maffia tagsága évek óta végez ételmentő tevékenységet, sok más egyéb akciója mellett. A fenntarthatóságot azzal is segítik, hogy az általuk támogatott hajléktalan embereknek adnak foglalkoztatást - a fedél nélküliek a budapestiek asztalára kerülő friss fűszernövényeket termelik meg.


Forrás: Facebook, 168óra|kép: Pexels.com

  • Megosztás a Facebookon

További hírek a kategóriából
Uniós kötelezettségszegési eljárások – környezetvé...
Közzétéve 2016.08.15 11:09
Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet talált...
Közzétéve 2016.08.15 11:13
Tűz a királyszentistváni hulladékkezelő komplexumb...
Közzétéve 2016.08.17 14:26
  • Rovatok

    • Hulladékgazdálkodás
      466
    • Megújuló energia
      402
    • Környezetvédelem
      933
    • Finanszírozás
      163
    • Szemléletformálás
      640
    • Események, rendezvények
      101
    • Termékek, szolgáltatások, szponzoráció
      26
    • Oktatás, képzés
      18
    • Pályázati felhívások
      48
    • Innováció
      15
    • Sajtóközlemények
      37
    • Hirdetések
      4
    • Vélemény
      8
    • Jövő, menő
      2
  • Aktuális lapszám

    2025. május-június
  • A Zöld Ipar (ZIP) Magazin, a hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és a környezetvédelem szakmai folyóirataként 2011 óta hónapról hónapra beszámol a három terület szereplőit leginkább foglalkoztató hazai és külföldi aktualitásokról.

  • kapcsolat

    • Tulajdonos és felelős kiadó: Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ)

      Postacím:
      1088 Budapest, Vas u. 12. II/2.

      Elérhetőség:
      Email: [email protected] | [email protected]
      Tel: 00361 422 1428

      Médiaajánlat

      Adatkezelési tájékoztató: itt elolvashatja.

  • Aktuális lapjánló

    Olvasson bele aktuális lapunkba.


© Copyright Zöld Ipar magazin
  • Keresés megkezdéséhez nyomja le az Enter billentyűt.