• Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat
  • Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat

A sajtnak nagy az ökolábnyoma

Klímablog 2019.03.01 09:18
Hírek » Környezetvédelem

Az emberiség 22 milliárd tonna sajtot eszik évente, és ez a mennyiség csak nőni fog a népességgyarapodásnak köszönhetően. A legnagyobb karbonlábnyomot hátra hagyó állati eredetű élelmiszerek közül a sajt a harmadik helyen szerepel a toplistán a bárány- és a marhahús után.

Sokan politikai vagy etikai okból lesznek vegetáriánusok. Előbbi esetben kisebb környezeti terhet akarnak róni közös élőhelyünkre, a Földre, utóbbi esetben a lemészárolt állatok számát akarják csökkenteni a körültekintő polgárok.

A vegetáriánusok nem vegánok, akik még az állati eredetű termékektől is ódzkodnak, így például a tejtermékektől. A vegetáriánus étrendben vélhetően gyakoribb a sajt fogyasztása, hiszen sok minden más kiesik az opciók közül. Csakhogy, ha több sajtot eszünk, azzal jelentősen növeljük élelmiszerfogyasztásunk ökolábnyomát. A sajt előállítása ugyanis erőforrásintenzív folyamat.

Az Environmental Working Group 2011-ben kiadott elemzésében listába állították, melyek a legtöbb szén-dioxid-kibocsátást generáló élelmiszerfajtákat. Lássuk hány kilogramm CO2-kibocsátást okoz egy kilónyi elfogyasztása az alábbi termékekből:

    Bárányhús: 39,2

    Marhahús: 27

    Sajt: 13,5

    Sertéshús: 12,1

    Tenyésztett lazac: 11,9

    Pulykahús: 10,9

    Csirkehús: 6,9

    Konzerv tonhal: 6,1

    Tojás: 4,8

    Krumpli: 2,9

    Rizs: 2,7

    Mogyoróvaj: 2,5

    Joghurt: 2,2

Ebből világosan látható, hogy a sajt létrehozása még egyes húsoknál is szennyezőbb. Miért? Egyrészt azért, mert egy kiló sajt gyártása legalább tíz liter tejet igényel. Másrészt nagy mennyiségű áramot használnak a sajt előállításakor.

A tej ugye a tehénből jön, mely az emésztés során rengeteg metánt bocsát ki, majd az ürülékből is metán jut a levegőbe. A metán nagyjából hússzor-huszonháromszor erősebb üvegházhatású, mint a szén-dioxid. A metánvonzat nem kisebb akkor sem, ha kecskesajtról vagy juhsajtról beszélünk. Sőt a birkák több metánt eregetnek, mint a tehenek és a kecskék, állítják finn kutatók.

Ráadásul a fenti szennyezési rangsor összeállításához nemcsak a gyártást vették figyelembe, hanem a termék teljes életciklusát, a feldolgozás, a szállítás, a főzés légszennyezését is.

Valamivel kedvezőbb a sajtok karbonvonzata, ha alacsony zsírtartalmú és puhább típusokat választunk, mint például a mozzarella, a feta, a camembert vagy a brie sajt, mert ezeket kevésbé -vagy semennyire sem- kell érlelni és így kevesebb az áramfogyasztás.

Az is csökkenti az ökolábnyomot, ha a lakóhelyünkhöz közeli gazdáktól közvetlenül vesszük a sajtot, így azt nem nagy távolságokon átívelő szállítás révén jut el hozzánk.


Forrás: Climate Footnotes, Environmental Working Group|kép: Pexels.com

  • Megosztás a Facebookon

További hírek a kategóriából
Sziget: Idén még hangsúlyosabb lesz a környezettud...
Közzétéve 2016.08.16 15:12
NABI: Gázüzemű buszokkal hasznosítható lenne a dep...
Közzétéve 2016.08.17 14:44
Környezetszennyezés okozta jogsérelmek
Közzétéve 2016.09.26 09:02
  • Rovatok

    • Hulladékgazdálkodás
      466
    • Megújuló energia
      402
    • Környezetvédelem
      933
    • Finanszírozás
      163
    • Szemléletformálás
      640
    • Események, rendezvények
      101
    • Termékek, szolgáltatások, szponzoráció
      26
    • Oktatás, képzés
      18
    • Pályázati felhívások
      48
    • Innováció
      16
    • Sajtóközlemények
      37
    • Hirdetések
      4
    • Vélemény
      8
    • Jövő, menő
      2
  • Aktuális lapszám

    2025. május-június
  • A Zöld Ipar (ZIP) Magazin, a hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és a környezetvédelem szakmai folyóirataként 2011 óta hónapról hónapra beszámol a három terület szereplőit leginkább foglalkoztató hazai és külföldi aktualitásokról.

  • kapcsolat

    • Tulajdonos és felelős kiadó: Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ)

      Postacím:
      1088 Budapest, Vas u. 12. II/2.

      Elérhetőség:
      Email: [email protected] | [email protected]
      Tel: 00361 422 1428

      Médiaajánlat

      Adatkezelési tájékoztató: itt elolvashatja.

  • Aktuális lapjánló

    Olvasson bele aktuális lapunkba.


© Copyright Zöld Ipar magazin
  • Keresés megkezdéséhez nyomja le az Enter billentyűt.