• Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat
  • Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat

A tengeri sókban sok a mikroműanyag

Index 2018.10.26 09:48
Hírek » Környezetvédelem

  A világszerte étkezési célra árult sók 90 százalékában találhatók mikroműanyagok – írja a USA Today egy új felmérés alapján.

  A sókban már korábban is azonosítottak mikroműanyagot, de ez az első tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy földrajzilag hogyan oszlanak el a szennyezett sók, és ez hogyan viszonyul ahhoz, hol találnak műanyagot a környezetben. A dél-koreai Incshon Nemzeti Egyetem és a Greenpeace Kelet-Ázsia kutatóinak az Environmental Science & Technology szaklapban megjelent közös tanulmánya 21 országból származó 39 különböző sómárkát vizsgált, ezek közül 36-ban találtak mikroműanyagot.

  A három műanyagmentes sómárka tajvani (finomított tengeri só), kínai (finomított kősó) és francia (finomítatlan tengeri só) volt. A szennyezett márkákban nagy eltérések voltak a műanyag mértékében, de az ázsiai márkákban volt a legmagasabb a műanyagkoncentráció. A leginkább szennyezett egy indonéziai só volt, ami egybecseng azzal, hogy ebben az országban a világon a második legsúlyosabb a helyzet műanyagszemét terén – írja a National Geographic. A sótípusokat nézve, a legtöbb mikroműanyagot a tengeri sókban találták, aztán a tavakból nyert sókban, a legtisztábbnak pedig a kősók bizonyultak.

   A tanulmány becslése szerint egy átlagos felnőtt évi kétezer mikroműanyag darabkát eszik meg a sóval évente. Hogy ez mennyire káros, azt nehéz megállapítani, mert ezen a téren egyelőre nagyon hiányosak a kutatások. A Yorki Egyetem szintén frissen megjelent metaanalízise 320 korábbi kutatást átnézve arra jutott, hogy nem tudunk még eleget a témáról ahhoz, hogy határozott kijelentéseket tegyünk a mikroműanyagok élettani hatásairól. Az egyik probléma rögtön abból adódik, hogy többféle mikroműanyag van, és ezeket egy kalap alá venni a kutatók szerint annyi értelme van, mint az almát a körtével hasonlítani.


Forrás: US Today|kép: Pexels.com

  • Megosztás a Facebookon

További hírek a kategóriából
Sziget: Idén még hangsúlyosabb lesz a környezettud...
Közzétéve 2016.08.16 15:12
NABI: Gázüzemű buszokkal hasznosítható lenne a dep...
Közzétéve 2016.08.17 14:44
Környezetszennyezés okozta jogsérelmek
Közzétéve 2016.09.26 09:02
  • Rovatok

    • Hulladékgazdálkodás
      466
    • Megújuló energia
      402
    • Környezetvédelem
      933
    • Finanszírozás
      163
    • Szemléletformálás
      640
    • Események, rendezvények
      101
    • Termékek, szolgáltatások, szponzoráció
      26
    • Oktatás, képzés
      18
    • Pályázati felhívások
      48
    • Innováció
      16
    • Sajtóközlemények
      37
    • Hirdetések
      4
    • Vélemény
      8
    • Jövő, menő
      2
  • Aktuális lapszám

    2025. május-június
  • A Zöld Ipar (ZIP) Magazin, a hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és a környezetvédelem szakmai folyóirataként 2011 óta hónapról hónapra beszámol a három terület szereplőit leginkább foglalkoztató hazai és külföldi aktualitásokról.

  • kapcsolat

    • Tulajdonos és felelős kiadó: Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ)

      Postacím:
      1088 Budapest, Vas u. 12. II/2.

      Elérhetőség:
      Email: [email protected] | [email protected]
      Tel: 00361 422 1428

      Médiaajánlat

      Adatkezelési tájékoztató: itt elolvashatja.

  • Aktuális lapjánló

    Olvasson bele aktuális lapunkba.


© Copyright Zöld Ipar magazin
  • Keresés megkezdéséhez nyomja le az Enter billentyűt.