Fenntarthatósági díjjal jutalmazta a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) a HEINEKEN Hungária karboncsökkentési programját. Az Üzleti megoldások / Klímavédelem és adaptáció kategóriájában elnyert díjat a vállalat egy olyan technológiának köszönheti, amely várhatóan évente több mint 1400 tonna széndioxid-kibocsátás csökkentést tesz lehetővé soproni sörgyárában, jelentős mértékben hozzájárulva a nettó zéró karbonkibocsátás eléréséhez.
A HEINEKEN Hungária számára a fenntartható és felelős működés az egyik legfontosabb stratégiai alapelv. Ennek keretében részben megújuló hőenergia-ellátásra áll át a soproni sörgyár, ezzel jelentős mértékben hozzájárulva a vállalat 2030-ra kitűzött céljához: a közvetlen működésből és vásárolt energiából származó karbonkibocsátás nettó zéróra csökkentéséhez. A vállalatcsoport energiamegtakarítási Net Zero Production programja globális szinten azonos célkitűzéseket követ, a magyarországi sörgyár pedig azon úttörő HEINEKEN-üzemek közé tartozik, ahol már a megvalósításnál tartanak, amit mostantól egy rangos szakmai elismerés is visszaigazol.
A BCSDH több mint 150 vállalat első számú vezetőjének közössége, akik együtt dolgoznak azon, hogy a klímasemleges, fenntartható jövő érdekében felgyorsítsák a gazdaság átalakítását. A szervezet által alapított Fenntartható jövőért díjat a zsűri 2025-ben a HEINEKEN Hungáriának ítélte az Üzleti megoldások kategóriájában, a HEINEKEN soproni sörgyárának karbonsemlegességi programjáért.
A fenntarthatósági célok elérése érdekében a HEINEKEN nemzetközi viszonylatban és hosszú távon, több energetikai projektben közösen dolgozik a Siemens-szel. Ezen partnerség jegyében hozták létre azt az energiavisszanyerő rendszert, amelynek köszönhetően az erjesztő tartályokban a sörkészítés során keletkező hulladékhőt a csomagolóüzembe vezetik vissza, és annak fűtésére használják a földgáztüzelésű hőerőműből származó gőz helyett. A beruházás részeként nagy teljesítményű hőszivattyú rendszert is telepítenek, amely az erjesztőből kivont évi 12,8 GWh hőenergiát felhasználva állít elő melegvizet, és ezzel biztosítja a csomagolási folyamat karbonsemlegesítését.
A fotón balról jobbra: Márta Irén, a BCSDH igazgatója; Nikos Zois, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója; Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke és Peter Roebben, a K&H Bank vezérigazgatója