• Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat
  • Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat

Egyél kaktuszt, mentsd meg a Földet!

Klímablog 2019.03.12 10:52
Hírek » Környezetvédelem

Vészesen kevés alapanyagra alapoztuk étrendünket. Egy-egy kórokozó és fertőzéshullám kipusztíthat az egész világon használatos élelmiszernövényeket is, a banánról már évek óta vannak ilyen félelmek. A Unilever és a Knorr összeálltak, hogy kevésbé használt vagy akár mellőzött növényeket hozzanak be a konyhánkba. A The Future 50 Foods című jelentésben tették közzé a listát.

Meghökkentően kevés alapanyagot használunk étkezéseinkhez. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezete (FAO) szerint a globális élelmiszerellátás 75 százaléka mindössze 12 növényfajtán és 5 állatfajon alapul – pedig közel 20 000 ehető növénytípus létezik a bioszférában, vagyis olcsóbb és ökológiailag is kíméletesebb módokon is letudhatnánk a szükséges vitamin- és ásványi anyag-bevitelt.

A monokultúrás ültetvények térnyerése is felelős a biodiverzitás csökkenéséért, az erdőirtásért és a fajpusztulásért. A World Wildlife Fund (WWF) 2018 októberben megjelent jelentése szerint az elmúlt ötven évben 60 százalékkal csökkent a vadon élő állatok populációja. (A WWF angliai szervezete is részt vesz a Knorr és a Unilever projektjében.)

Ha nem változtatunk étkezési szokásainkon, ha nem szélesítjük tágabb körűre élelmeink összetételét, akkor nem készülünk fel a fertőzések ellen, amik megcsappanhatják egyes élelmiszernövények betakarítható mennyiségét. Sokoldalúbb, sokrétűbb étrend nélkül lehetetlenségnek tűnik, hogy 2050-ra képesek legyünk 10 milliárd éhes szájat ellátni, vélik szakértők. A legtöbb kalóriát a sós ételekből nyerjük, ezért ezek készítését kell alaposan átgondolnunk.

A listán szereplő növények némelyikének jobb a terméshozama, mint az ismertebb hasonló növényeknek, s ez vonzóvá teszi őket a gazdák számára. Vannak olyan növények is a listán, melyek igénytelenebbek és ezért mostohább körülmények között is lehet őket termeszteni, továbbá ellenállóbbak a szélsőséges időjárással szemben.

A Knorr szeretné világszerte elérhetőbbé tenni e növényeket és együttműködik a kereskedelmi cégekkel ennek megvalósításán. Arról azonban nem szól a fáma, hogy saját termékeibe is beépíti-e majd az említett növényeket. A BBC értesülése szerint a Knorr séfjei az elmúlt 9 hónapban már kísérleteztek a szóban forgó 50 növénnyel és szándékukban áll új recepteket publikálni, hogy segítsék ezt az átalakulást. A recepteket online és offline (vagyis a boltokban) is közzéteszik.

Lássuk a listát -pontosabban annak első felét-, melyet tudósok, étkezési és mezőgazdasági szakértők állítottak össze:

Babfélék:

Azukibab (Vigna angularis)

Veteménybab Phaseolus vulgaris)

Lóbab (Vicia faba)

Bambara bab (Vigna subterranea)

Homoki bab (Vigna unguiculata)

Főzeléklencse (Lens culinaris)

Tylosema esculentum

Mungbab (Vigna radiata)

Szójabab Glycine max

A péksütemények előállításában egyre inkább alternatív gabonákra kell majd hagyatkozniuk a pékségeknek és a háziasszonyoknak. Néhány tipp ehhez a jelentésből:

Gabonafélék:

    Disznóparéj (Amaranthus)

    Hajdina (Fagopyrum esculentum)

    Ujjasköles (Eleusine coracana)

    Fehér fonió (Digitaria exilis)

    Kamut (Triticum turanicum)

    Kinoa (Chenopodium quinoa)

    Tönkölybúza (Triticum spelta)

    Teff (Eragrostis tef)

    Vadrizs (Zizania)

Zöldségek:

    Termesztett tök (Cucurbita pepo)

    Okra (Abelmoschus esculentus)

    Paradicsom (Solanum lycopersicum)

Gombák:

    Téli fülőke (Flammulina velutipes)

    Bokrosgomba (Grifola frondosa)

    Ízletes rizike (Lactarius deliciosus)

Kaktusz:

Szúrós, de olcsó. Puszta kézzel senki ne fogjon hozzá a feldolgozásukhoz. Nagy(nyelű) kés és vastag kesztyű kell ahhoz, hogy levágjuk a külső részeket, amin a tüskék találhatók. Állítólag több kaktuszfajta is van, ami ehető.  Bár az Egyesült Államokban például Massachusetts magasságában is teremnek kaktuszok, az ehető típusok inkább délebbre található, a melegebb és szárazabb éghajlatú térségekben. A két világvállalat 50-es növénylistája csak egyet említ, a fügekaktuszt (Nopales Opuntia).


Forrás: Klímablog|kép: Pexels.com

  • Megosztás a Facebookon

További hírek a kategóriából
Sziget: Idén még hangsúlyosabb lesz a környezettud...
Közzétéve 2016.08.16 15:12
NABI: Gázüzemű buszokkal hasznosítható lenne a dep...
Közzétéve 2016.08.17 14:44
Környezetszennyezés okozta jogsérelmek
Közzétéve 2016.09.26 09:02
  • Rovatok

    • Hulladékgazdálkodás
      466
    • Megújuló energia
      402
    • Környezetvédelem
      933
    • Finanszírozás
      163
    • Szemléletformálás
      640
    • Események, rendezvények
      101
    • Termékek, szolgáltatások, szponzoráció
      26
    • Oktatás, képzés
      18
    • Pályázati felhívások
      48
    • Innováció
      16
    • Sajtóközlemények
      37
    • Hirdetések
      4
    • Vélemény
      8
    • Jövő, menő
      2
  • Aktuális lapszám

    2025. május-június
  • A Zöld Ipar (ZIP) Magazin, a hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és a környezetvédelem szakmai folyóirataként 2011 óta hónapról hónapra beszámol a három terület szereplőit leginkább foglalkoztató hazai és külföldi aktualitásokról.

  • kapcsolat

    • Tulajdonos és felelős kiadó: Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ)

      Postacím:
      1088 Budapest, Vas u. 12. II/2.

      Elérhetőség:
      Email: [email protected] | [email protected]
      Tel: 00361 422 1428

      Médiaajánlat

      Adatkezelési tájékoztató: itt elolvashatja.

  • Aktuális lapjánló

    Olvasson bele aktuális lapunkba.


© Copyright Zöld Ipar magazin
  • Keresés megkezdéséhez nyomja le az Enter billentyűt.