• Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat
  • Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat

Ígéretes jövő vagy egy újabb lufi? – Algafarmok Hollandiában

Bohák Enikő 2020.06.16 11:33
Hírek » Hulladékgazdálkodás

Ahogy lázasan keressük a megoldásokat a környezetvédelem sürgető kihívásaira, néha világhódító útra kel egy-egy innovatív, első látásra miden problémára megoldást kínáló alapanyag, és a jó hírek hallatán akár hátra is dőlhetnénk.

 A tengeri algafarmok éppen beleillenek ebbe a sorba: elősegítik a klímaadaptációt, egészséges táplálékkal látják el az emberiséget, hozzájárulnak a biodiverzitás megőrzéséhez, termesztésük során nem használnak ivóvizet, és a tengervizet is megtisztítják. Aki azonban osztja az ökológusok aggodalmát is, az rögtön a pálmaolaj egyre kétesebb tündöklését láthatja bennük. A többcélú kísérleti telepek üzemeltetői további felhasználási területek után kutatnak, mint például a bioműanyag-, bioüzemanyag-előállítás vagy a gyógyszeripari bevethetőség. Tapasztalataik szerencsére józan mérlegelésre is lehetőséget nyitnak, ezért érdemes utánajárni, hogyan haladnak az előkészületek a nagyüzemesítés felé.

 A hollandiai Noordzee Boerderij (Északi-tengeri farm) alapítvány éppen ezt a szerteágazó érdeklődést hivatott összefogni, és összehangolni az érintett felek érdekeit. Hollandiában a Wageningen University & Research már 2011 óta vizsgálta a Zeelandon (a Wierderij nevű telepen az Oosterscheldén) előforduló tengeri moszatok tulajdonságait, elsősorban élelmiszer-termelési célból. A világ lakosságának növekedése és élelmezése miatt a fehérjetermelés felfutó ágban van, így az algatelepek iránt elsősorban ebből a szempontból van érdeklődés. A hagyományos mezőgazdaság a növekedéssel lépést tartó területigényt és ezzel együtt a környezeti károk enyhítését ugyanis a jövőben nem fogja tudni biztosítani.

 A tengeri algák (más néven moszatok) közül a teleptestes növényekkel folytak a kísérletezések, amelyek némelyike a konyhából is ismert. Például a tengeri saláta, a dulse, az ujjmoszat, a cukormoszat vagy a wakame. Közös tulajdonságuk, hogy hatékonyan használják fel az energiát, a teljes biomassza betakarítható, és tiszta vízben mintegy 100 méteres vízmélységig képesek fotoszintetizálni.

(A cikk teljes terjedelmében a Zöld Ipar Magazin 2020.júniusi számában olvasható nyomtatott, illetve digitális formában. A digitális verzióért kattintson IDE.)


Forrás: Zöld Ipar Magazin|kép: S. Hermann & F. Richter via Pixabay

  • Megosztás a Facebookon

További hírek a kategóriából
Uniós kötelezettségszegési eljárások – környezetvé...
Közzétéve 2016.08.15 11:09
Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet talált...
Közzétéve 2016.08.15 11:13
Tűz a királyszentistváni hulladékkezelő komplexumb...
Közzétéve 2016.08.17 14:26
  • Rovatok

    • Hulladékgazdálkodás
      466
    • Megújuló energia
      402
    • Környezetvédelem
      933
    • Finanszírozás
      163
    • Szemléletformálás
      640
    • Események, rendezvények
      101
    • Termékek, szolgáltatások, szponzoráció
      26
    • Oktatás, képzés
      18
    • Pályázati felhívások
      48
    • Innováció
      15
    • Sajtóközlemények
      37
    • Hirdetések
      4
    • Vélemény
      8
    • Jövő, menő
      2
  • Aktuális lapszám

    2025. május-június
  • A Zöld Ipar (ZIP) Magazin, a hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és a környezetvédelem szakmai folyóirataként 2011 óta hónapról hónapra beszámol a három terület szereplőit leginkább foglalkoztató hazai és külföldi aktualitásokról.

  • kapcsolat

    • Tulajdonos és felelős kiadó: Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ)

      Postacím:
      1088 Budapest, Vas u. 12. II/2.

      Elérhetőség:
      Email: [email protected] | [email protected]
      Tel: 00361 422 1428

      Médiaajánlat

      Adatkezelési tájékoztató: itt elolvashatja.

  • Aktuális lapjánló

    Olvasson bele aktuális lapunkba.


© Copyright Zöld Ipar magazin
  • Keresés megkezdéséhez nyomja le az Enter billentyűt.