• Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat
  • Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat

Köszönöm, hoztam saját dobozt!

NRGreport.hu 2019.02.11 15:19
Hírek » Környezetvédelem

A vendéglátóipari csomagolóeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Indepack legfrissebb kutatásában annak járt utána, hogy mennyire környezettudatosak a vendégek, a vendéglátóhelyek, illetve, hogy a cégek hogyan kezelik az otthonról hozott elviteles dobozokat.

A kutatásban közel 4000 vendéglátással foglalkozó céget kérdeztek meg a tapasztalataikról, és az eredmény többek között rámutatott arra is, hogy a vendégek csak kis számban visznek dobozt magukkal: a vendéglátóhelyek 58%-ánál egyáltalán nem találkoznak a vendégek saját ételhordóival, 42%-uknál pedig 10-ből mindössze 1 vendég hoz magával dobozt. A helyzetet nehezíti, hogy az otthonról hozott dobozok elfogadását a magyarországi élelmiszer-higiéniáról szóló, valamint a vendéglátóipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet szigorúan szabályozza. Élelmiszerbiztonsági szempontból nem fogadható el ugyanis, hogy a fogyasztók által, ismeretlen körülmények között elmosogatott, szállítás közben az utcán vagy akár közlekedési eszközön szennyeződött ételhordó edények bekerüljenek a tiszta konyhatérbe, tálalótérbe.

A szigorú szabályozás ellenére a vendégek saját edényeinek használatára megoldás lehet, ha a hozott dobozon a vendéglátóhely a tálalótéren kívül fertőtlenítőszeres mosogatást végez. Az Indepack kutatásából kiderült az is, hogy a vendéglátóhelyek 41 százaléka elfogad otthonról hozott dobozt, valamint, hogy az elfogadókból csupán 4 százalék végzi el a fertőtlenítő mosogatást saját bevallása szerint. Összességében a vendéglátóhelyek mindössze negyede nyilatkozott úgy, hogy higiéniai okokból vagy át sem veszi az otthonról érkező edényeket vagy elmossa azokat, tehát valamilyen módon igyekszik eleget tenni a szabályozásnak.

A kutatással arra is keresték a választ, hogy a vendéglátóhelyek mennyire törekednek a környezetbarát csomagolás bevezetésére. A vendéglátóhelyek 41%-a jelenleg nem tart semmilyen lebomló vagy újrahasznosítható csomagolóeszközt, 47%-uk részben használ (pl. papírpohár), 12% pedig kizárólag ilyen termékekbe csomagol (pl. pizzás doboz, papírtálca, stb.). A kérdőívre adott válaszokból az is kiderült, hogy azok a vendéglátósok, akik napi kapcsolatban állnak vendégeikkel, úgy gondolják, hogy mindössze 12%-uk fizetné meg a környezetbarát csomagolással járó többletköltséget.

A kutatás figyelemfelhívó céllal készült: az egyszer használatos műanyagok lecseréléséhez fontos lépésekre van még szükség a törvényhozás, a cégek és a vevők részéről is. Szerencsére egyre több kezdeményezés hívja fel a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra, nemrég például a maglódi korzó ételudvarán cserélték le az egyszer használatos műanyag evőeszközöket 100%-ban növényi alapanyagból készülő, ipari körülmények között lebomló PLA anyagú termékekre.


Forrás: NRGReport.hu|kép: Pixabay.com

  • Megosztás a Facebookon

További hírek a kategóriából
Sziget: Idén még hangsúlyosabb lesz a környezettud...
Közzétéve 2016.08.16 15:12
NABI: Gázüzemű buszokkal hasznosítható lenne a dep...
Közzétéve 2016.08.17 14:44
Környezetszennyezés okozta jogsérelmek
Közzétéve 2016.09.26 09:02
  • Rovatok

    • Hulladékgazdálkodás
      466
    • Megújuló energia
      403
    • Környezetvédelem
      938
    • Finanszírozás
      163
    • Szemléletformálás
      640
    • Események, rendezvények
      102
    • Termékek, szolgáltatások, szponzoráció
      26
    • Oktatás, képzés
      18
    • Pályázati felhívások
      48
    • Innováció
      16
    • Sajtóközlemények
      42
    • Hirdetések
      4
    • Vélemény
      8
    • Jövő, menő
      4
  • Aktuális lapszám

    2025. augusztus-szeptember
  • A Zöld Ipar (ZIP) Magazin, a hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és a környezetvédelem szakmai folyóirataként 2011 óta hónapról hónapra beszámol a három terület szereplőit leginkább foglalkoztató hazai és külföldi aktualitásokról.

  • kapcsolat

    • Tulajdonos és felelős kiadó: Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ)

      Postacím:
      1088 Budapest, Vas u. 12. II/2.

      Elérhetőség:
      Email: [email protected] | [email protected]
      Tel: 00361 422 1428

      Médiaajánlat

      Adatkezelési tájékoztató: itt elolvashatja.

  • Aktuális lapjánló

    Olvasson bele aktuális lapunkba.


© Copyright Zöld Ipar magazin
  • Keresés megkezdéséhez nyomja le az Enter billentyűt.