• Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat
  • Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat

Nyomja a pénzt a húsipar a műhúsba

Klímablog 2018.06.18 08:48
Hírek » Környezetvédelem

Világszerte gyors a népesség növekedése, és nő az igény a fehérjedús étrendre. A vásárlók GMO-mentes és egészséges húst szeretnének, de az állattenyésztésnek óriási az ökolábnyoma. A húsipari konszernek tolják a tőkét a műhúst fejlesztő startupokba, és a séfek is nagyon érdeklődnek a termék iránt. Ez lehet az állati fehérjetermelés jövője. Csodaszer a globális éhezés ellen?

Az élelmiszeripar innovációinak új hulláma a műhús megalkotásáról szól napjainkban. Nem véletlen, hogy a műhúst „tiszta húsnak” nevezik a piaci szereplők.

Tiszta hús

A mesterséges hússzövet gyártása környezetbarátabb, mint a hagyományos hústermelés.

  • Az állattenyésztés az üvegházgáz-kibocsátásnak mindössze 10 százalékával jár.
  • A termőföldhasználat is tízszer kevesebb.
  • Nagyságrendekkel kisebb a fertőzésveszély. (A szarvasmarhák és a csirkék a nagy farmokon a saját ürülékükben tocsognak, könnyen szereznek így fertőzéseket, ezért vannak telenyomva antibiotikumokkal, ami viszont rezisztenciát alakított ki a kórokozókban.)

Rendben, hogy az állattenyésztés rendkívül erőforrás-igényes és környezetszennyező (a tehenek böfögése és ürüléke metánt produkál, a takarmány termesztése rengeteg termőföldet és vizet igényel), de ha a műhús előállítása túl drága, akkor hogyan válhat tömegtermékké?

Nagy üzleti lehetőség

Sokáig 10 000 dollár körül mozgott a kilónkénti előállítási költség, de mára sikerült egyes startupoknak lehozniuk a műhús költségszintjét 800 dollárra. A Future Meat Technology tudományos főmunkatársa már 5-10 dolláros költségről beszél, ennek elérését célozzák meg 2020-ra.

A Memphis Meats nevű cég úgy tervezi, hogy náluk a műhúsgyártás előállítási költsége nagyjából 2021-re egyenlő lesz a hagyományos húséval. A vállalkozás arról számolt be a Sustainable Brands cikkírójának, hogy a séfek és a catering- és ételszállító cégek nagy érdeklődést mutatnak a műhús iránt.

Elemzők úgy becsülik, hogy évi 1000 milliárd dolláros forgalmat generálhat a műhúspiac globálisan, és ebbe még nem számolják bele a kínai piac robbanásszerű növekedését.

 

 


Forrás: Klímablog|kép: Pexels.com

  • Megosztás a Facebookon

További hírek a kategóriából
Sziget: Idén még hangsúlyosabb lesz a környezettud...
Közzétéve 2016.08.16 15:12
NABI: Gázüzemű buszokkal hasznosítható lenne a dep...
Közzétéve 2016.08.17 14:44
Környezetszennyezés okozta jogsérelmek
Közzétéve 2016.09.26 09:02
  • Rovatok

    • Hulladékgazdálkodás
      466
    • Megújuló energia
      402
    • Környezetvédelem
      933
    • Finanszírozás
      163
    • Szemléletformálás
      640
    • Események, rendezvények
      101
    • Termékek, szolgáltatások, szponzoráció
      26
    • Oktatás, képzés
      18
    • Pályázati felhívások
      48
    • Innováció
      16
    • Sajtóközlemények
      37
    • Hirdetések
      4
    • Vélemény
      8
    • Jövő, menő
      2
  • Aktuális lapszám

    2025. május-június
  • A Zöld Ipar (ZIP) Magazin, a hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és a környezetvédelem szakmai folyóirataként 2011 óta hónapról hónapra beszámol a három terület szereplőit leginkább foglalkoztató hazai és külföldi aktualitásokról.

  • kapcsolat

    • Tulajdonos és felelős kiadó: Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ)

      Postacím:
      1088 Budapest, Vas u. 12. II/2.

      Elérhetőség:
      Email: [email protected] | [email protected]
      Tel: 00361 422 1428

      Médiaajánlat

      Adatkezelési tájékoztató: itt elolvashatja.

  • Aktuális lapjánló

    Olvasson bele aktuális lapunkba.


© Copyright Zöld Ipar magazin
  • Keresés megkezdéséhez nyomja le az Enter billentyűt.