• Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat
  • Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat

A globális felmelegedés a kávét is veszélyezteti

Munkahét 2017.06.21 09:02
Hírek » Szemléletformálás
A globális felmelegedés kellemetlenül érintheti a kávéfogyasztókat, hiszen rosszabb ízű, gyengébb minőségű, ám mégis drágább kávékat kell majd fogyasztaniuk. A termelőket azonban ennél sokkal súlyosabban érinti a probléma.

A globális felmelegedés hatására csökkennek a termőterületek, ami legjobban az igazi minőségi arab kávé hazáját Etiópiát veszélyezteti. Ezen kívül Közép-Amerika egyes országai, főként Brazília is veszélyben van. Az elmúlt 35 évben a fogyasztás a duplájára nőtt, és már harmadik éve több a fogyasztás mint a termelés. Ezt eddig még csak azért nem követte jelentős áremelkedés, mert a raktárak tele voltak, most azonban azok is kezdenek kifogyni.

A hosszútávú előrejelzések szerint csak Brazíliában 2050-re 60%-al fog csökkenni a kávé termelésére alkalmas területek nagysága. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a helyzet még csak rosszabb lesz, hiszen a kávét nem csak az éghajlatváltozás, de a betegségek, a kártevők illetve a folyamatos munkaerőhiány is veszélyezteti. Az árak ennek megfelelően emelkedni fognak, és a legjobb minőségű kávékat fogja a legjobban befolyásolni.

A legnagyobb veszélyben: Etiópia
Az előrejelzések szerint Etiópia kávétermelésre alkalmas területei az évszázad végére több mint 60%-al csökkenhetnek. Ennek oka az évszázad végére jósolt plusz 4 Celsius fokos hőmérséklet-növekedés, ami akkor következik be, ha nem csökkentjük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Még a derűlátóbb előrejelzések szerint is az etióp kávéültetvények nagysága 55%-al csökkenni fog 2100-ra.

A kávé 15 millió etióp megélhetését biztosítja, ami az ország népességének 16%-a. Az ország keleti felén élő termelők, ahol a globális felmelegedés a legjobban befolyásolja a termést, már az utóbbi években is rengeteget panaszkodtak, hogy egyre jobban csak szenvednek és egyre kevesebb a termés. Sokan már a családjukat is alig tudják eltartani.

A kutatók szerint azonban van megoldás a problémákra, a kávétermő területek áthelyezésével, az erdők védelmével és újratelepítésével megvédhető, sőt növelhető is a kávétermelésre alkalmas terület nagysága.

Brazília: a világ legnagyobb kávétermelője
Nem Etiópia az egyetlen, akit ennyire súlyosan érint a klímaváltozás, Brazíliát is keményen sújtják a felmelegedés hatásai. Az elmúlt 3 évben folyamatosan az átlagosnál sokkal kevesebb menyiségű eső esett, amit a növények igencsak megszenvedtek.

A hőmérséklet 3 fokos növekedésével és az évi csapadékmennyiség 15 %-os csökkenésével a két legnagyobb kávétermelő államban a kávétermelésre alkalmas területek aránya a 70-75 %-ról 20-25%-ra csökken. Az elmúlt évek voltak a legszárazabbak Braziliában és a szárazság pont a kávétermelő vidékeket sújtotta a legjobban.

A helyzet annyira súlyossá vált, hogy a kormány már a kávé importálásán gondolkodott, de a gyártók nyomására ezt az ötletet elvetette. Az elmúlt időszakban a kávé öntözésére szolgáló víztározók is üresek maradtak, a hatóságok pedig korlátozni kezdték az öntözést.

Egyetlen komoly aszály még nem tulajdonítható ugyan a klímaváltozásnak, de a folyamatos felmelegedés és az aszályok hatalmas kihívás elé állítják az egész kávéipart. A globális felmelegedésnek köszönhetően az ilyen időjárási események egyre gyakoribbak lesznek és a hatásuk is erőteljesebb lesz.

A technológia lehet a megmentő
A szakemberek arra hívják fel a figyelmet , hogy annak ellenére, hogy az említett két országban hatalmas problémák alakultak ki, mégis van néhány olyan ország, ahol rekordtermést könyveltek el. Ez a növekedés az erdőirtásnak köszönhető, így nyernek új termőföldeket a helyiek.

Brazília azonban másik utat választ és a modern technológia segítségével próbál megoldást találni. Nagy segítségükre van az, hogy 2014-ben az arabica kávé teljes genomja ismertté vált, így könnyebb a meleget jobban tűrő fajták kiválasztása. Ezen kívül egy újfajta növénytermesztési programon is dolgoznak a kutatók annak érdekében, hogy növeljék az arabica fajták sokszínűségét, és így váljanak ellenállóbbá a meleggel szemben.
Forrás: Munkahet.hu | Kép: Pexels

  • Megosztás a Facebookon

További hírek a kategóriából
Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet talált...
Közzétéve 2016.08.15 11:13
Több százezer forintot dobunk ki a szemétbe
Közzétéve 2016.09.14 11:46
Ötödik éve a hulladékcsökkentésért
Közzétéve 2016.09.16 11:50
  • Rovatok

    • Hulladékgazdálkodás
      466
    • Megújuló energia
      402
    • Környezetvédelem
      933
    • Finanszírozás
      163
    • Szemléletformálás
      640
    • Események, rendezvények
      101
    • Termékek, szolgáltatások, szponzoráció
      26
    • Oktatás, képzés
      18
    • Pályázati felhívások
      48
    • Innováció
      15
    • Sajtóközlemények
      37
    • Hirdetések
      4
    • Vélemény
      8
    • Jövő, menő
      2
  • Aktuális lapszám

    2025. május-június
  • A Zöld Ipar (ZIP) Magazin, a hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és a környezetvédelem szakmai folyóirataként 2011 óta hónapról hónapra beszámol a három terület szereplőit leginkább foglalkoztató hazai és külföldi aktualitásokról.

  • kapcsolat

    • Tulajdonos és felelős kiadó: Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ)

      Postacím:
      1088 Budapest, Vas u. 12. II/2.

      Elérhetőség:
      Email: [email protected] | [email protected]
      Tel: 00361 422 1428

      Médiaajánlat

      Adatkezelési tájékoztató: itt elolvashatja.

  • Aktuális lapjánló

    Olvasson bele aktuális lapunkba.


© Copyright Zöld Ipar magazin
  • Keresés megkezdéséhez nyomja le az Enter billentyűt.