• Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat
  • Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat

Felére csökkenthetnénk a világ élelmiszerfogyasztását

Klímablog 2019.02.01 10:00
Hírek » Szemléletformálás

2050-re 9.8 milliárd ember él majd a Földön. Hogyan jutnak elegendő élelmiszerhez – ezt vizsgálták a davosi Világgazdasági Fórumon. A tanácskozáson elhangzott, hogy minden, élelmiszerre költött dollár 2 dollárjába kerül a társadalomnak, egészségi és környezeti károkban, gazdasági költségekben.

A jelenlegi helyzet sem éppen biztató, hiszen súlyos egyenlőtlenségek jellemzik: míg közel 800 mió. ember alultáplált, további, csaknem 800 milliónak meg kell küzdenie azért, hogy egyáltalán élelmiszerhez juthasson. Ugyanakkor a Föld 2 milliárd lakója túlsúlyos, falánk, másik két milliárd táplálkozásában pedig nincs elegendő vitamin és ásványi anyag. Egyébként minden, élelmiszerre költött dollár 2 dollárjába kerül a társadalomnak, egészségi és környezeti károkban, gazdasági költségekben. Ez globálisan évente 5,7 trillió dollárt jelent, hangzott el Davosban.

Az EAT-Lancet bizottságban 16 ország 37 szakemberei: orvosok, táplálkozástudósok, környezetvédők, közgazdászok, politikusok vizsgálták a helyzetet és dolgoztak ki ajánlásokat. Ha mindenki naponta átlagosan csak legfeljebb 14 g vörös húst és 500 g főzeléket, zöldséget vinne be szervezetébe, ugyanakkor kalóriaszükségletének 35 százalékát teljes kiőrlésű gabonából, gyökérzöldségekből és növényi proteinekből fedezné, felére lehetne csökkenteni a világ élelmiszer fogyasztását.

A cél eléréséhez át kellene alakítani a mezőgazdaságot úgy, hogy különböző fajta magas tápértékű termékeket állítsanak elő, megőrizzék a természetes öko-rendszereket és felére csökkentsék a fel nem használt, kidobott élelmiszerek mennyiségét.

Érdekes módon az utóbbi többsége, a pocsékolás a gyártásnál, az alacsony- és közepes jövedelmű országokra jellemző. Fejlett országokban elsősorban a fogyasztók pazarolnak. Ez viszonylag könnyen lenne orvosolható, ha módosítanánk bevásárlási szokásainkat, jobban figyelnénk a tájékoztatásokra, hogy mikor és meddig használható fel a termék, ha jobban raktároznánk, adagolnánk az élelmiszert.

Bonyolítja a helyzetet a szélsőséges időjárási jelenségek szaporodása, amelyek erősen érinthetik az élelmiszerek termelését, gyártását, szállítását, hangzott el Davosban.


Forrás: Swissinfo|kép: Pexels.com

  • Megosztás a Facebookon

További hírek a kategóriából
Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet talált...
Közzétéve 2016.08.15 11:13
Több százezer forintot dobunk ki a szemétbe
Közzétéve 2016.09.14 11:46
Ötödik éve a hulladékcsökkentésért
Közzétéve 2016.09.16 11:50
  • Rovatok

    • Hulladékgazdálkodás
      466
    • Megújuló energia
      402
    • Környezetvédelem
      933
    • Finanszírozás
      163
    • Szemléletformálás
      640
    • Események, rendezvények
      101
    • Termékek, szolgáltatások, szponzoráció
      26
    • Oktatás, képzés
      18
    • Pályázati felhívások
      48
    • Innováció
      15
    • Sajtóközlemények
      37
    • Hirdetések
      4
    • Vélemény
      8
    • Jövő, menő
      2
  • Aktuális lapszám

    2025. május-június
  • A Zöld Ipar (ZIP) Magazin, a hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és a környezetvédelem szakmai folyóirataként 2011 óta hónapról hónapra beszámol a három terület szereplőit leginkább foglalkoztató hazai és külföldi aktualitásokról.

  • kapcsolat

    • Tulajdonos és felelős kiadó: Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ)

      Postacím:
      1088 Budapest, Vas u. 12. II/2.

      Elérhetőség:
      Email: [email protected] | [email protected]
      Tel: 00361 422 1428

      Médiaajánlat

      Adatkezelési tájékoztató: itt elolvashatja.

  • Aktuális lapjánló

    Olvasson bele aktuális lapunkba.


© Copyright Zöld Ipar magazin
  • Keresés megkezdéséhez nyomja le az Enter billentyűt.