• Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat
  • Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat

Kisfilm-sorozat készült a hazai biotermékekről és a termelőkről

Zöld Ipar Magazin 2020.12.02 11:03
Hírek » Szemléletformálás

Készülődünk az adventi időszakban, előkerülnek kedvenc ünnepi ételeink receptjei. Nagymamánk főztjéből tudjuk, és amióta hódít a magyar gasztronómia, hogy csak igazán jó alapanyagokkal főzhetünk tápláló és ízletes ünnepi menüt. Mi kerüljön a terített karácsonyi asztalra, ha egészséges élelmiszerekre és különlegesen finom ízekre vágyunk? - teszi fel a kérdést egy tevékenységében érintett hazai kutatóintézet.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) csaknem egy évtizede foglalkozik a hazai fenntartható mezőgazdaság kutatásával, vizsgálati hálózatába az ország minden részéről és határon túlról is csatlakoznak a legkiválóbb magyar biogazdák. Tapasztalatuk, elkötelezettségük és hitvallásuk méltán mondatja velük, hogy ünnepekre és hétköznapokra is érdemes a garantált bio minősítésű, magasabb kvalitású hazai alapanyagokat és élelmiszereket vásárolni. A kutatás-fejlesztés során megismert partnereik a termőföld, a természet és a földművelés szeretetével gazdálkodnak. Hétrészes kisfilm sorozatuk megmutatja, kik ők és miért választották hivatásuknak, hogy a legjobb hazai alapanyagokat termeljék meg ökológiai gazdaságukban.

A bioélelmiszerek értékesebbek, mert előállításukhoz nem használnak kémiai növényvédő szereket és műtrágyákat, feldolgozásuk kíméletes, az adalék- és segédanyagok használata pedig korlátozott. Több átfogó kutatás is kimutatta, hogy a bio alapanyagokban több a mikroelem, a vitamin és az antioxidáns. Azt azonban kevesebben ismerjük, hogy a magasabb beltartalmi értéket az ökogazdálkodás úgy éri el, hogy az értékes tápanyagokat rendszeresen, például szerves trágyákkal és pillangós növényekkel visszatáplálja a talajba. A Vértes lábánál gazdálkodó  Csoroszlya Farmon a terület negyedén bíborherét vetnek, ami tápanyagforrás a talajnak, miközben a méhek pompás mézgyűjtőhelye. A farmon elsősorban bio gabonát termesztenek, valamint burgonya beszállítói a budapesti csúcsgasztronómiának.


Az ökológiai gazdálkodás és a biotermékek fogyasztása nemcsak az emberi egészség szempontjából fontos, hanem aktív környezetvédelmi tevékenységnek is tekinthető. Hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez, fokozza a talaj termékenységét, valamint takarékosan bánik a nem megújuló erőforrásokkal. A biológiai sokféleség pedig mára szinte elsőszámú meghatározójává vált földi jólétünknek, ahogy arra bölcs környezetvédőink, – Sir David Attenborough, a közelmúltban megjelent, Egy élet a bolygónkon című filmjében, és Jane Goodall  az idei Biofach Nemzetközi Bio-Élelmiszer és Bio-Áru Szakkiállítás megnyitóján – nagy hangsúllyal hívták fel a figyelmet.

 „A bölcsesség itthon is megtalálható azoknál a gazdáknál, akik szívből, tapasztalattal és kitartó munkával, nap mint nap kimennek a földekre, etetik és gondozzák az állataikat ökológiai gazdaságukban. Fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerjék jó példájukat, személyiségüket és munkájukat. Kisfilm sorozatunk megmutatja, kik ők és miért választották hivatásukat.– számol be a hazai helyzetről Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője
„Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet azzal támogatja munkájukat, hogy hazánkban egyedülálló módon, hálózatot hozott létre a fenntartható gazdálkodási technológiák megosztására és továbbfejlesztésére, a tudományos kísérletek eredményeinek elterjesztésére." – tette hozzá a szakember.


Forrás: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

  • Megosztás a Facebookon

További hírek a kategóriából
Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet talált...
Közzétéve 2016.08.15 11:13
Több százezer forintot dobunk ki a szemétbe
Közzétéve 2016.09.14 11:46
Ötödik éve a hulladékcsökkentésért
Közzétéve 2016.09.16 11:50
  • Rovatok

    • Hulladékgazdálkodás
      466
    • Megújuló energia
      402
    • Környezetvédelem
      933
    • Finanszírozás
      163
    • Szemléletformálás
      640
    • Események, rendezvények
      101
    • Termékek, szolgáltatások, szponzoráció
      26
    • Oktatás, képzés
      18
    • Pályázati felhívások
      48
    • Innováció
      15
    • Sajtóközlemények
      37
    • Hirdetések
      4
    • Vélemény
      8
    • Jövő, menő
      2
  • Aktuális lapszám

    2025. május-június
  • A Zöld Ipar (ZIP) Magazin, a hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és a környezetvédelem szakmai folyóirataként 2011 óta hónapról hónapra beszámol a három terület szereplőit leginkább foglalkoztató hazai és külföldi aktualitásokról.

  • kapcsolat

    • Tulajdonos és felelős kiadó: Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ)

      Postacím:
      1088 Budapest, Vas u. 12. II/2.

      Elérhetőség:
      Email: [email protected] | [email protected]
      Tel: 00361 422 1428

      Médiaajánlat

      Adatkezelési tájékoztató: itt elolvashatja.

  • Aktuális lapjánló

    Olvasson bele aktuális lapunkba.


© Copyright Zöld Ipar magazin
  • Keresés megkezdéséhez nyomja le az Enter billentyűt.