• Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat
  • Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat

Mentsd meg a világot a kajamaradékoddal!

444 2017.05.04 08:17
Hírek » Szemléletformálás
Egyrészt belerohadunk a szemétbe, másrészt belerohadunk a petrokémiai termékek járulékos környezetszennyezésébe. A két problémát több új felfedezésnek hála akár egyszerre is kezelhetnénk.

Vegyük például a járműveinken használt gumiabroncsokat. Ezek javarészt feketék, ami nem szimplán esztétikai alapon dőlt el, hanem mert előállításukhoz kormot használnak, ami javítja a tartósságukat és a struktúrájukat is. A kormot jellemzően olajipari melléktermékek, például kátrány égetésével állítják elő. Ez nem tökéletes égés, tehát sok szennyező anyagot szabadít fel.

Az Ohio State University kutatóinak idei felfedezése szerint a kormot tökéletesen ki lehetne váltani paradicsom- és tojáshéj keverékével. A konzervgyártáshoz termelt paradicsomfajták héja kifejezetten vastag, gumiszerű, ez a tojáshéjjal keverve a koroméhoz meglepően hasonló tulajdonságú anyagot alkot, ami tökéletesen megfelelne a gumigyártók igényeinek. Így egycsapásra kiiktathatnának egy kifejezetten szennyező módon előállítható anyagot, miközben a végtermék ugyanolyan tartós és rugalmas maradna.

És nem ez az egyetlen konyhai hulladék, amit aztán teljesen más formában lehetne újrahasznosítani. A petrokémiai ipar egyik legfőbb termékei a különböző, például ételek csomagolásához is használt műanyagok. Ezeket akár élelmiszerhulladékból is gyárthatnák, rizshéjból, spenótból, petrezselyemből is állítottak már elő bioműanyagot. Mondjuk egyelőre elég drágán, drágábban, mint amibe a hagyományos, környezetszennyező műanyag kerül.

Az üveggyártás, amelyhez szilícium-oxid, kálium-oxid, kálcium-oxid, stb, kell, szintén használhat élelmiszer-hulladékot. Ezek ugyanis olyan vegyületek, amelyek elég gyakoriak az ételeinkben. Például a földimogyoró héjában, amiből csak Kínában annyi termelődik, amiből évente százezer tonnányi kálcium-oxidot lehetne kinyerni. A módszert Ivan Cornejo dolgozta ki, aki szülőhazájában, Chilében már megtapasztalta, hogy milyen pusztítást tud véghez vinni a bányászat. Diákjaival rizshéjból, banánhéjból, kukoricacsuhéból és banánhéjból is állított már elő üveget.

Az élelmiszerhulladéknak ennél szórakoztatóbb felhasználása is akad. Tristam Stuart például felhasználatlan, kiszáradt pirítósból főzött a New York Times ítészeinek is tetsző, malátás-citrusos felhangokkal teli angol ale-t. Egy üveg sörhöz elég egy szelet pirítós is, Stuart 15 hónap alatt 3,3 tonna, normál esetben már hulladéknak való kenyeret hasznosított újra. (Via Popsci)
Forrás: 444.hu | Kép: Pinterest

  • Megosztás a Facebookon

További hírek a kategóriából
Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet talált...
Közzétéve 2016.08.15 11:13
Több százezer forintot dobunk ki a szemétbe
Közzétéve 2016.09.14 11:46
Ötödik éve a hulladékcsökkentésért
Közzétéve 2016.09.16 11:50
  • Rovatok

    • Hulladékgazdálkodás
      466
    • Megújuló energia
      402
    • Környezetvédelem
      933
    • Finanszírozás
      163
    • Szemléletformálás
      640
    • Események, rendezvények
      101
    • Termékek, szolgáltatások, szponzoráció
      26
    • Oktatás, képzés
      18
    • Pályázati felhívások
      48
    • Innováció
      15
    • Sajtóközlemények
      37
    • Hirdetések
      4
    • Vélemény
      8
    • Jövő, menő
      2
  • Aktuális lapszám

    2025. május-június
  • A Zöld Ipar (ZIP) Magazin, a hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és a környezetvédelem szakmai folyóirataként 2011 óta hónapról hónapra beszámol a három terület szereplőit leginkább foglalkoztató hazai és külföldi aktualitásokról.

  • kapcsolat

    • Tulajdonos és felelős kiadó: Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ)

      Postacím:
      1088 Budapest, Vas u. 12. II/2.

      Elérhetőség:
      Email: [email protected] | [email protected]
      Tel: 00361 422 1428

      Médiaajánlat

      Adatkezelési tájékoztató: itt elolvashatja.

  • Aktuális lapjánló

    Olvasson bele aktuális lapunkba.


© Copyright Zöld Ipar magazin
  • Keresés megkezdéséhez nyomja le az Enter billentyűt.