• Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat
  • Rovatok
    • Hulladékgazdálkodás
    • Megújuló energia
    • Környezetvédelem
    • Finanszírozás
    • Oktatás, képzés
  • Magazin
  • Rendezvények
  • Kapcsolat

Összekeveredtek az évszakok: egy hónap és már kész az újbor

Klímablog 2018.07.26 11:02
Hírek » Finanszírozás

Ahogyan minden évben, idén is a Csabagyöngyével kezdődik Magyarországon és egész Európában a szüret, hiszen ez a legkorábbi szőlőfajta az északi féltekén. Ráadásul a mostani szüret kb. 2 héttel korábbra tevődött, mint ahogy ezt más években megszoktuk.

  Hagyományosan a világ egyik legismertebb szőlőjével, a Csabagyöngyéből készül Európa első újbora, amely már akár egy hónap múlva, augusztus 20-a körül a polcokra kerülhet. A Varga Pincészet Ordacsehiben július 24-én megkezdte a Csabagyöngye szőlő szüretelését, első pincészetként egész Európában. A szüret minden évben a legkorábban érő szőlőfajtával, a Balatonboglári borvidéken kezdődött el.

  „Az idei év jellegzetessége – véli Varga Máté, ügyvezető – talán az, hogy az évszakok összekeveredtek. A tél tavasziasan enyhe volt, majd a tavasz téliesen, erős fagyokkal indult, aminek következtében főleg az ország déli részén jelentős fagykárok voltak. A tavasz vége azonban már nyárias kánikulát hozott a sokéves átlagnál jelentősebb esővel. Soha nem látott koraisággal indult a virágzás, amikor ideálisak voltak az időjárási körülmények, így az ország több borvidékén nagy termésre van kilátás. A júliusi esőzések és kánikulai napok miatt tovább folytatódott az intenzív szőlőfürt fejlődés és bár az utolsó napok némi lehűlést hoztak, a Csabagyöngye szüreti időpontja a szokásosnál így is, mintegy tíz nappal korábbra került.”

  A szüretelt mennyiség Ordacsehiben várhatóan 350 ezer kg lesz, amelyet 38 hektárról, több mint 60 termelőtől vásárol meg a Varga Pincészet. A Csabagyöngyéből készült bor üde, friss, gyümölcsös, szőlőízű; kiváló fröccsalapanyag, de önmagában fogyasztva is nagy élmény a kóstolása. Az egyetlen fajta, amely borként is megőrzi a szőlő eredeti ízét.

   A szőlővirágzáskor kedvező időjárásnak köszönhetően a tavalyi év jó közepes termése után idén rekordmennyiségre számíthatunk. Nagy kérdés azonban, hogy sikerül-e az országban a szőlészeknek egészségben megtartani az ültetvényeket? A meleg, csapadékos idő önmagában is hordozza a gombás fertőzések kockázatát. Az igazi probléma azonban az, hogy az ültetvények 3-4 héttel előrébb tartanak a fejlődésben, mint azt megszoktuk. Ennek megfelelően 3-4 héttel több munkát kellett volna elvégezni az utolsó két hónapban, ami annyit tesz, hogy 40-50 százalékkal több munkásra és erőgépre lett volna szükség.


Forrás: Klímablog|kép: Pexels.com

  • Megosztás a Facebookon

További hírek a kategóriából
Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet talált...
Közzétéve 2016.08.15 11:13
Felújításra váró hazai erőművi kapacitások
Közzétéve 2016.08.15 11:32
Mi akadályozza az intelligens városok elterjedését...
Közzétéve 2016.08.17 14:03
  • Rovatok

    • Hulladékgazdálkodás
      466
    • Megújuló energia
      402
    • Környezetvédelem
      933
    • Finanszírozás
      163
    • Szemléletformálás
      640
    • Események, rendezvények
      101
    • Termékek, szolgáltatások, szponzoráció
      26
    • Oktatás, képzés
      18
    • Pályázati felhívások
      48
    • Innováció
      15
    • Sajtóközlemények
      37
    • Hirdetések
      4
    • Vélemény
      8
    • Jövő, menő
      2
  • Aktuális lapszám

    2025. május-június
  • A Zöld Ipar (ZIP) Magazin, a hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és a környezetvédelem szakmai folyóirataként 2011 óta hónapról hónapra beszámol a három terület szereplőit leginkább foglalkoztató hazai és külföldi aktualitásokról.

  • kapcsolat

    • Tulajdonos és felelős kiadó: Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ)

      Postacím:
      1088 Budapest, Vas u. 12. II/2.

      Elérhetőség:
      Email: [email protected] | [email protected]
      Tel: 00361 422 1428

      Médiaajánlat

      Adatkezelési tájékoztató: itt elolvashatja.

  • Aktuális lapjánló

    Olvasson bele aktuális lapunkba.


© Copyright Zöld Ipar magazin
  • Keresés megkezdéséhez nyomja le az Enter billentyűt.